İş arama sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Hayatın en sancılı dönemlerinden biri nedir diye sorsak bu yanıtlardan biri iş arama süreci olabilir. Evet, belki dile kolay geliyor olabilir ancak girdiği her görüşmede sükutu hayal yaşayan, görüşmelerden bir türlü geri bildirim alamayanlar için bu sürecin nasıl bir kâbus olduğunu anlatacak kelime olmayabilir. İş görüşmelerine giderken duyulan heyecan, gelen sessizliğin ardından hayal kırıklığına da neden olabilir. Bu dönem belki şanslı döneminizde değilsinizdir ya da “bu dönem şartlarımız…” ile başlayan cümlelere maruz kalmışsınızdır. Ülkemiz ve dünya corona virüs salgını daha doğrusu savaşını atlatmaya çalışırken haliyle önümüzdeki dönemde iş bulma konusunda biraz sıkıntı çekebiliriz. Öncelikle şuna inanmamız gerekiyor; bir gün mutlaka o işi bulacağız. Motivasyon kaybederek kendimize, CV’mize ve kariyer öykümüze olan inancımıza haksızlık etmeyelim ve bu döngüyü nasıl az hasar ile atlatacağımızın yollarını arşınlamaya bakalım. Öncelikli olarak hatayı her zaman karşıda ve “şartlarda” aramayalım. Aşağıda birkaç başlıktan bahsedeceğiz size. Bunlara dikkat ederek başlayabiliriz aslında, evet bu kadar kolay. Daha sonra bize düşen inanmak, sabretmek ve kendimize olan güvenimizi asla kaybetmemek. Unutmayın ki özgüven, üzerimize giydiğimiz en güzel kıyafettir!

İş arama sürecinde yapılan hatalar

Yukarıda sözünü etmiştik, hatayı her zaman karşı tarafta aramamak gerekir diye. Belki farkında olmadan yaptığımız bazı hatalar, iş arama sürecimizi uzatıyor ve görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasına yol açıyordur. Şunu unutmamak gerekir ki kariyerimizin CEO’su biziz; onu yalnızca biz yürütürüz ve son söz her zaman bizde olur. Zaman zaman hatalı seçimler yapabiliriz ancak günün sonunda ipler hep bizim elimizdedir. Hazır “ben nerede hata yaptım?” sorusu beynimizi bu kadar kurcalıyorken şu olası hatalar bir göz atalım mı?

● “Ben her şeyi yapabilirim!”

Kötü haber; herkes her şeyi yapamaz. İş görüşmesinde elinizden her işin geldiğini ve firmanın açık olan pozisyonlarının birçoğunun size uyduğunu söylemeniz karşı tarafta sandığınız kadar olumlu bir etki yaratmayabilir. Çünkü bu “ne iş olsa yaparım” tavrınız ne istediğinizi bilmediğiniz gösterebilir ki ne istediğini bilmeyen bir çalışan, iş verenin uzak durduğu modellerdendir.

● “Tanıdık olmadan çok zor!”

Biz de farkındayız ve biliyoruz ki bazı sektörlerde “tanıdık” olmak prim yapabiliyor. Bu tanıdık kişi kimi zaman bir akraba olabiliyor kimi zaman da daha önce iş yapılan biri. Ancak bu demek değil ki tüm işler tanıdık ile yürüyor. İnsan bazen kendi şansını kendi yaratmalı. Mail attınız olmadı mı? Arayın. Açık pozisyon yok mu? Siz kendinizi tanıtın ve işe talip olun. “Nasılsa beni almazlar” diye kaçırdığınız onlarca iş olabilir, acı ama gerçek. İşi beklemeyin, işe gidin özetle!

● “Bu iş bana göre değil aslında…”

Aklınızda bu soru ya da benzeri bir cümle var ise öncelikle kendinizle yalnız kalın ve ne yapmak istediğinizi düşünün. Haklısınız bazı mecburiyetler insana sevmediği bir işi yaptırıyor olabilir. Ancak bir yandan kendi işinizi de geliştirmeye bakın bu süreçte. Örnek ile ilerleyelim. Eğer siz bir proje müdürü iseniz ancak hayalinizde her zaman bir metin yazarı olmak varsa neden bir blog açmıyorsunuz? Damlaya damlaya göl olur, bir yandan yazılarınız birikir bir yandan para kazanmaya devam edersiniz. Bu örnekleri kendinize göre çeşitlendirebilirsiniz.

● “Nasılsa piyasa kötü, ben biraz daha bekleyeyim…”

Piyasanın kötü olduğu sektörler ve zamanlar olabiliyor tamam ama bir şekilde var olan işleri yürüten birileri var aynı zamanda. Yani sektör kötü diye evde oturmanın bir manası yok. İşi daima kovalamaya devam edin. Ne zaman ki pes edip rehavete kapılırsınız işte o zaman sizin için tehlike çanları çalar.
Bu arada hiç değinmedik ama bu konudan bahsetmeden de yapamayız yazımızın finalini. CV’niz ne durumda? Kendinizi yeteri kadar anlattığınız bir CV’ye sahip misiniz? İş veren gözünde ilk karneniz CV’niz. Haliyle kusursuz olmalı. Kısa süreli çalıştığınız işleri yazıp kalabalık bir CV’ye sahip olmanız sizi alacakları anlamına gelmez. Aksine iş veren gözünde “sürekli işe girip çıkmış demek ki bir sıkıntı var” izlenimi oluşabilir. Bunun için önce CV’nizi doğru ve kurallara uygun bir şekilde düzenleyin. CV oluştururken izlemeniz gereken yol haritasını blog yazımızda paylaşmıştık. 

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.