İş değiştirme zamanının geldiğini işaret eden durumlar nelerdir?

Corona virüs karantinası ile yoğrulduğumuz şu günlerde belki iş değiştirme kavramı sizin için oldukça uzak. Belki var olan işinizi kotarmanın derdindesiniz ya da belki de iş arama süreciniz çoktan başladı. Duygularımızın karışık olduğu şu süreçte, moral bozup “yarınlar ne olacak?” diye hayıflanmanın hiçbirimize bir faydası olmadığının bilincindeyiz. Hatırlarsanız motivasyon nedir başlıklı yazımızda bu konuya bir hayli değinmiştik. Yazımızı okumak için TIKLAYIN. İş akış sürelerinin ve süreçlerinin karışık olduğu bu dönem evrenin bize bir “düşün” çağrısı olabilir. Belki de iş değiştirmenin tam zamanıdır, belki de uzun zamandır atmanız gereken adım için en doğru zaman şu andır belli mi olur? Mental olarak biraz karışık olduğumuz şu günlerde “ben ne yapmak istiyorum?” sorusunun yanıtına dair birkaç ipucu paylaşmak istiyoruz sizinle. İş değiştirme zamanınızın geldiğini düşünüyorsanız ancak bundan emin değilseniz aşağıda sıralayacağımız birkaç madde belki zihninizdeki sorulara yanıt vermenizi sağlayacak ve bir yol haritası oluşturma konusunda sizi teşvik edecektir. Ancak önce şu korkma meselesine ince bir geçiş yapalım.

İş değiştirmekten korkmak

Haklısınız biraz cesaret işi. Atalarımızın da bu yönde bizleri uyardığı pek çok deyim ve atasözü de var; “Gelen gideni aratır…” gibi. Normalde selam vermeyeceğiniz insan birden patronunuz olmuş ise ve bu durumdan rahatsız olduğunuz için iş değiştirmek istiyorsanız gideceğiniz bir sonraki yerde sizi şahane bir patronun karşılayacağının bir garantisi yok. Ancak bunun sonu da yok. İş hayatı riskler dünyasıdır. Eğer gereken riski almazsanız patronu her gördüğünüzde nabız saymak zorunda kalabilirsiniz ki bu ilerleyen aşamalarda sizi çok yıpratan bir süreç olacaktır. Biraz cesaret ve biraz da risk alma ile hiç olmazsa kendinize bir iyilik yapabilirsiniz. Evet, bir sonraki işinizin şahane olacağının bir garantisi yok ancak yerinizde saymanın da size bir getirisi yok. İş değiştirme psikolojisi, iş değiştirmeli miyim, iş değişikliği kararsızlık süreçleri derken biraz akıl çalkalanması yaşanabiliyor ancak dediğimi gibi biraz cesaret…

İş ne zaman değiştirilir?

İşte geldik asıl meseleye. İş değişikliği yapmak isteyenlerdenseniz ve yukarıda sözünü ettiğimiz “cesaret” de bünyeye teşrif ettiyse şimdi birkaç işaretten bahsedelim. İş değiştirmeli miyim sorusunun yanıtını birkaç başlıkta arayalım.

● Çalıştığınız şirket düşüşte; hızla para ve müşteri kaybediyor

Demek ki yolunda gitmeyen bir şeyler var ve bu durum olağan dışı bir hızda seyrediyor. Bu durumda bir sonraki dönemde işiniz sıkıntıda yani siz iş değiştirene kadar şirket iflasını da verebilir. Hiçbir iş verenin böyle bir duruma gelmesini istemeyiz hele ki şu zor süreçte. Ancak işler yolunda gitmiyorsa ve düzelecek gibi durmuyorsa (bunun analizini yapmak sizde!) bu durumda kendinize yavaş yavaş iş aramaya başlasanız iyi olabilir.

● Kurum kültürü, benliğiniz ile örtüşmüyor

Bazen işi çok severiz, hiç yorulmadan şevk ile yaparız. Ancak dışardan gözlemlediğimiz bazı durumlar etik değerlerimize aykırı olabilir. Örneğin hiyerarşi. Eğer çalıştığınız kurumda hiyerarşinin olduğunu gözlemliyorsanız, kendinizi anlatma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, baskılar görüyor ve bu nedenle olduğunuzdan farklı davranmak zorunda kalıyorsanız işte bu da bir iş değiştirme nedeni olabilir. İnsanın kendi benliğinin dışında davranmak “zorunda” kalması bir süre sonra işe olan inancını yitirmesine ve ilerleyen dönemde tamamen soğuyarak verimini kaybetmesine yol açabilir.

● Yöneticiniz ve iş arkadaşlarınız ile bağınız bulunmuyor

Hiçbir yöneticiniz ya da ekip arkadaşınız ile dost olmak zorunda değilsiniz. Aksine sevmek de zorunda değilsiniz. Buradaki en önemli nokta “saygı duymak”. Eğer iş arkadaşlarınız ve yöneticiniz ile ilişkiniz artık çok zayıfladıysa ve tamir edilmesi güç bir hale geldiyse yolları saygı çerçevesinde ayırmak kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Zincir bir kere koptuysa, devamında çok da sağlam olmayacaktır.
Yapılan iş artık zevk vermiyor
Belki de en belirgin iş değiştirme sinyalidir diyebiliriz. Yaptığınız işten artık keyif almıyorsanız, ayaklarınız işe geri geri gidiyorsa ne kendinizi yorun ne de kurumunuzu. İsteksiz yapılan iş verimli olmaz, verimsiz iş ciddi kayıplara yol açar. Eğer eski tadınız yoksa, yol yakınken…

● Beklediğiniz zam gelmiyor

Hep bir vaat. Bu ay kesin, bu sene kesin derken aylar yılları kovalıyorsa ve beklediğiniz maaş iyileştirmesi bir türlü hak ettiğiniz ölçüde olmuyorsa son bir kez iş vereniniz ile konuşmayı deneyin. Bu konuşma “zam yapılmazsa giderim” kokmamalı elbette. Önce saygılı ve kendinizi anlatan bir üslup ile derdinizi paylaşın. Bu yapıcı konuşmanıza rağmen değişen bir şey hala yok ise bu durumda üzerine fazla düşünmeye de gerek kalmayabilir.

Eğer tüm bu okuduklarınızdan en azından bir madde size yakın ise bu durumda iş değişikliği yapmanızın zamanı gelmiş olabilir. Bu süreçte alacağınız risk, ilerleyen dönemlerde size kar getirebilir. 

En başında da dediğimiz gibi… Sadece biraz cesaret!

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.