İŞKUR iş başvurusu nasıl yapılır?

Korona virüs pandemisini en ağır yaşadığımız süreçlerden birindeyiz. 2021 yılına girdik ancak henüz korona hayatımızdan çıkmadı. Aşı çalışmaları ile ümitlerimizi koruyor olsak da günün sonunda kendi gerçeğimizle de yüzleşmek durumunda kalıyoruz. Özellikle korona virüs döneminde iş ve ekonomi anlamında büyük bir değişim yaşandı. Bu değişim ne yazık ki olumlu sonuçlar doğurmadı. İşten çıkarmak yasak, beraberinde devletin hem vatandaşa hem şirketlere sunduğu destekler süratle devam ediyor. Ancak elbette her şey ne yazık ki hala havada… Şuan ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, nakdi destek gibi hizmetler alınıyor olsa da bu destekler bittikten sonra iş hayatında nasıl bir sürecin bizi beklediğini bilmiyoruz. Çoğu iş yeri kepenk indirmek zorunda kaldı, birçoğu da ne yazık ki işletmesini kapatmak durumunda kaldı. Hal böyle olunca iş bulmak, eskiye oranla daha da zor bir hale geldi. Tablo her ne kadar can sıkıcı olsa da ümidi kesmemek gerekiyor şüphesiz. Ancak para kazanmak da bir o kadar hayatın gerçeği. Faturalar bir yanda bekleyedursun, artan masraflar cep yakmaya devam ediyor. Öyle ki, artık tek bir işte çalışmak bile yetmiyor part time işlere yönelme olabiliyor. İş bulmak başlı başına zor bir durumken şimdi virüsün etkisi ile daha da zor bir hale geldi. İş ilanları veren siteler revaçta, hala pek çok başvuru bu siteler üzerinden yapılabiliyor. Bilinen belli başlı iş bulma siteleri var ancak kimi zaman unuttuğumuz ya da nasıl başvuru yapacağımızı bilemediğimiz bir can simidimiz daha var; İŞKUR. Öncelikle İŞKUR nedir, İŞKUR ne işe yarar kısaca bahsedelim.

İŞKUR nedir, İŞKUR ne işe yarar?

İŞKUR, iş ve işçi arayanların başvurduğu bir kurumdur. Türkiye İş Kurumu, iş ve işçi bulmak için aracılık eden bir kamu kuruluşuna verilen isimdir. Sadece iş arayanlar için değil işçi arayanlar için de personel temin ederek istihdama önemli katkılar sağlar. İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren bir kurumdur. Özel hukuk hükümlerine tabidir aynı zamanda. İŞKUR’un eski adı İş ve İşçi Bulma Kurumu’dur. 2000 yılında çıkan sayılı kanun hükmündeki kararname ile artık Türkiye İş Kurumu olarak isimlendirildi. İŞKUR’un genel kurulma amacı iş ve işçi bulmaktır. Yanı sıra işgücü piyasasının istihdam adımlarında da aktif bir rol oynar. Son yılların en büyük sorunlarından biri olan işsizlik ile ilgili aktif faaliyetlerde bulunur. Bu noktada çeşitli girişimleri de vardır. İşsizlik sigortası hizmetlerinin yürütülmesi de İŞKUR’un faaliyet alanlarındandır. İstihdamı geliştirmeyi, korumayı ve yaygınlaştırmayı hedefler. Yanı sıra bu amaç doğrultusunda programlar düzenler. İşini kaybeden çalışanlara, işsizlik maaşı alma hakkı doğrultusunda destek olur. Geçici bir süre sigorta ve işsizlik maaşı desteği sağlar. Yurtiçinde ve yurt dışında işgücü için uygun pozisyonları değerlendirir ve ilgili yerlere yönlendirme yapar. İŞKUR aynı zamanda engelli vatandaşlarımızın da istihdamını sağlamak üzere faaliyetlerde bulunur. İŞKUR denince akla ilk gelen şeylerden biri şüphesiz işsizlik maaşıdır. İşsizlik maaşı, işsizlik ödeneği ya da işsizlik sigortası denince akla gelen ilk kurumdur. Daha önce işsizlik maaşı hakkında detaylı bir yazı kaleme almıştık. İşsizlik maaşı, işsizlik ödeneği ya da işsizlik sigortası hakkında daha fazla bilgi için blog içeriğimizi okuyabilirsiniz. Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN.

İŞKUR iş başvurusu nasıl yapılır?

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi zor bir süreçten geçiyoruz. Özellikle iş bulmak oldukça zor. Var olan işi yürütmeye çalışmak ayrı bir sorun, yeni bir iş bulmaya çalışmak ayrı bir dert. Hal böyle olunca iş bulmak için tek bir kanal yerine onlarca seçeneği arşınlamamız gerekiyor. Konu iş bulma olunca akla ilk gelen kurumlardan biri İŞKUR’dur. Pek çok insan İŞKUR’dan iş başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak eder. Bugün İŞKUR’dan iş başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtını veriyoruz. İŞKUR hakkında bilgiye e-devlet üzerinden de erişebilirsiniz. E-devlette arama bölümüne “İŞKUR” yazarsanız farklı sekmelerde ihtiyacınız olan her bilgiye erişim sağlayabilirsiniz. Örneğin sigortanızı kontrol edebilir ya da işsizlik ödeneği sorgulaması yapabilirsiniz. Maaşınızı ne zaman alacağınızın bilgisi de orada yer alır. E-devlet’e gireceğiz kart bilgileriniz ile işsizlik maaşınızın direkt hesabınıza yatmasını sağlayabilirsiniz bu sayede maaşınızı çekmek için PTT şubesine gitmenize gerek kalmaz. Şimdi gelelim internet üzerinden İŞKUR iş başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtına… Öncelikle İŞKUR’un resmi internet sitesinde kendinize bir özgeçmiş oluşturarak işe başlayın. İnternet şubesinin ana sayfasında yer alan “iş arayan” seçeneğine giriş yaparak özgeçmiş oluşturabilirsiniz. CV oluştur bölümü üzerinden istenilen bilgileri girebilirsiniz. Size uygun olan iş ilanlarını aramak için İŞKUR resmi internet sitesinde yer alan iş bulma formunu doldurabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Özgeçmişinizi doldururken, iş arama durumunu “aktif” olarak kayıt etmeniz gerekir. Bu sayede iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hesabınızı aktifleştirmek için cep telefonu ya da e-mail adresinizi girmeniz gerektiğidir. Onay kodu geldikten sonra artık üyeliğiniz aktif demektir. Üye olduktan sonra 1 yıl içinde eğer hiçbir faaliyet yapmazsanız yani sitede aktif olmazsanız bu durumda üyeliğiniz dondurulur. Eğer üyelik hesabınıza gelen mesajı 15 gün içerisinde okumazsanız, mesaj otomatik olarak silinecektir.

Özgeçmiş sayfanızı oluşturup, üyeliğinizi aktif ettikten sonra artık iş aramaya başlayabilirsiniz. İş arayan sayfanızda “İş ilanları” sekmesine tıklayarak başvuru yapabilirsiniz. Eğer “Bana uygun işler” sekmesini tıklarsanız bu durumda yalnızca CV’nizde yer alan bilgilere göre iş ilanları listelenecektir. Eğer gerçeğe aykırı beyanda bulunulursa atama işlemleri gerçekleşmez ve yasal olarak sorumluluk üyeye ait olur.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.