Kariyer koçluğu nedir? Kariyer koçu ne iş yapar?

Son yıllarda sıkça karşımıza çıkar oldu. Önce yaşam koçu ile başladı furya, ardından spor koçu, beslenme koçu ve benzeri gibi birçok meslek girdi hayatımıza. İş o mesleklerden biri kariyer koçluğu. Bize iş bulmuyor ya da işimize yardım etmiyor ancak var olan işimizde mutlu ve verimli olmamızı sağlıyor ki bu noktada hayatımızın önemli bir parçası. Sevdiği işi yapan şanslı kesimden değilseniz muhtemelen her sabah “ben ne yapıyorum?” sorusu ile uyanıyorsunuzdur. İstemediğiniz işte çalışıyor olmanız işinizde verim sağlamamanıza ve oluşan verimsizlik nedeni ile de iş arkadaşlarınız ve yöneticiniz ile aranızda birtakım minik buz dağları oluşmasına neden oluyor olabilir. Sevmeden yapılan işin çok olumlu sonuçlar doğurduğu da pek görülmemiştir doğrusu. Şu bir gerçek ki hayalimizdeki mesleği yapmıyor olabiliriz tıpkı hayallerimizin hayatını yaşayamadığımız gibi. Madem hayal ettiklerimizden uzağız bu durumda günü kendimize zindan etmek yerine var olan yaşantımızı sevmek çok daha karımıza olacaktır. İşte bu “var olan hayatımızı sevmek” noktasında devreye koçlar giriyor. Kimisi size spor yapmayı sevdiriyor kimi de hayat ile olan mücadelenizde size destek oluyor. Kariyer yolculuğunuz ile kariyer koçuna emanet. Nasıl mı? Gelin aşağıda devam edelim.

Kariyer koçu ne demek, kısaca…

Kariyer koçu nedir kısaca bahsedelim. İş yaşamınızda varmak istediğiniz hedefe ulaşmak için gerekli stratejiyi kurmanıza yardım eden, istek ve hedeflerinizi ortaya çıkaran ve farklı bir bakış açısı ile sizi yönlendiren kişilere verilen isimdir. Kariyer koçu sizinle birlikte çalışmaz ya da size yaptırımlar uygulamaz. Bunu yapmak zorundasın gibi cümleler kariyer koçu ile aynı paragrafta geçmez. Kariyer koçu sadece isteklerinizi gün yüzüne çıkarır ve var olan işinizde size strateji kazanma konusunda destek sağlar. Kariyerinizde bazı belirsizlikleriniz olabilir mesela… İş değiştirme konusunda kararsız olabilirsiniz ya da atmak istediğiniz adımlar konusunda kendinize güvenmiyor olabilirsiniz. İşte kariyer koçu ihtiyacınız olan gücü size verir. İş yaşamında varmak istediğiniz noktaya gidebilmenizi, yönetmeniz gereken stratejiyi, neyi isteyip ne istemediğinizi, zaman yönetimini, kariyerinizle ilgili davranış modelinizi belirlemek için size destek olur. Aynı zamanda size yeni bir bakış açısı kazandırır ve resmi büyük çerçevede görmenizi sağlar. Bazen baktığımız halde göremediğimiz şeyler vardır hayatta. Aslında oradadır, ona bakıyoruzdur ancak göremiyoruzdur. Bunun için farklı bir bakış açısı kazanmamız gerekir ki olan biteni daha net görebilelim. İşte kariyer koçu  size bu farklı bakış açısını sunar ve olaylara tek bir yönden değil farklı açılardan bakmanızı sağlar.

Kimler kariyer koçu ile çalışmalıdır?

Kariyer koçluğu kimler için yararlıdır sorusunun yanıtını birkaç madde ile anlatalım. Aslında sadece belirli bir gruba destek sağlamaz; bu anlamda geniş bir yelpazeye sahiptir diyebiliriz.

  • İş hayatına yeni başlayacak kişiler
  • İşinde değişiklik yapmak isteyenler
  • Bir dönüm noktasının eşiğinde olanlar ve ne yapacağına karar veremeyenler
  • İş hayatına uzunca bir ara verdikten sonra geri dönenler
  • Kurumsal yaşamdan uzaklaşıp kendi işini kurmak isteyenler
  • Sürekli iş değiştirenler ve bu nedenle sürekli mutsuz olanlar
  • Emekli olmasına rağmen kabuğuna çekilmeyip üretmeye devam etmek isteyenler

Kariyer koçu ile çalışmanın faydaları nelerdir?

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki kariyer koçu size gereklilikler sunmaz; bu olmazsa olmaz demez ve sizi istemediğiniz bir şeye zorlamaz. Sadece içinizde var olanı gün yüzüne çıkarır. Bu bağlamda, kariyer koçu ile çalışmanın faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Ne yapmak istediğinizi biliyor ancak ilerleme konusunda emin adımlar atamıyorsanız kariyer koçu ile çalışmak sizi birkaç adım öteye götürebilir.
  • Sorunun neden kaynaklandığını bulmanızı sağlar. Tıkandığınız noktalarda size sorular sorar ve belki de farkında olmadığınız duygu ve düşüncelerinizin açığa çıkmasına yardımcı olur.
  • İlgi alanlarınızı, yeteneklerinizi, hayallerinizi, değerlerinizi tanımlamanıza yardım eden kariyer koçu sayesinde odaklanma güdünüz ivme kazanır. Çünkü artık ne istediğinizi biliyorsunuzdur ve odağınız bellidir.
  • Daha önce sözünü ettiğimiz gibi özgüven, kişiye en yakışan kıyafettir. Ancak kimi zaman dış etkenlerden kimi zaman içimizde kopan fırtınadan dolayı güven sorunu yaşayabiliriz. Biz de biliyoruzdur istersek başarabileceğimiz ama o fırtınalar yok mu, dinmesi zaman alır. İşte bu noktada kariyer koçu devreye girer ve içinizdeki sizi ortaya çıkarmak için destek olur.
  • Kişisel markanızı öne çıkarır diyebiliriz son maddemizde. İhtiyacınız olan kendinize güvenmek ne istediğinizi bilmek ve dahası ne istemediğinizi de bilmek. İşte bu noktada kariyer koçunun size sunduğu perspektif açılar sayesinde kendinize dışarıdan bakabilir ve kişisel markanız olan “kendiniz” için ne yapmanız gerektiğini size söyler.

 

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.