Ücretsiz izin nedir? Şartları nelerdir?

Bugüne kadar adını çok kez duyduğumuz ücretsiz izin, korona virüs salgını nedeniyle artık neredeyse her gün dilimizde. Covid 19 pandemisi nedeni ile pek çok iş yeri çalışmalarını home Office olarak sürdürüyor. Pandemi süresince işten çalışan çıkarmak yasak. Bu nedenle işveren yalnızca ücretsiz izine çıkarabiliyor. Devlet tarafından ödenen ücret ile işveren yasal sorumluluğunu yerine getirirken çalışan da mağdur olmamış oluyor. Pandeminin ilk başladığı zamanlarda 3 ay olarak belirlenen ücretsiz izin desteği 1 ay daha uzatıldı ve şimdilik 17.09.2020 tarihine kadar devam ediyor. İleriki dönemlerde daha fazla uzatılması da gündemde. Ücretsiz izne çıkarılan çalışanın yasal olarak çalışma zorunluluğu bulunmuyor. Peki, ücretsiz izin şartları neler, kimler ücretsiz izinden faydalanabilir, ücretsiz izin maaşı ne kadar, ücretsiz izin maaşı ne zaman yatar ve ücretsiz izin uzatıldı mı? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda vermeye gayret edelim.

Ücretsiz izin ne demek?

Ücretsiz izin ne demek kısaca bahsedelim. Ücretsiz izin, çalışana işveren tarafından belirlenen çalışmama iznidir. Çalışan bu süre zarfında herhangi bir ücret ödemesi almaz. Ücretli izin ile ücretsiz izin farkını detaylandıralım. Ücretli izin, işçinin kanunen ona tanınmış izin haklarını kullanır ve bu sırada normalde almış olduğu maaş kesintiye uğramadan verilir. Ücretsiz izin ise tam tersidir. İşçi fiilen çalışmaz ve çalışmadığı için maaş da almaz. Ücretsiz izin maaş desteği başvuru şartı şudur; 15 Mart’tan sonra işten çıkarılan ancak işsizlik maaşı alamayan işçiler bu destekten yararlanabiliyor. Ücretsiz izin ne kadar sorusunun yanıtı ile devam edelim. Ücretsiz izin 1.170 TL olarak belirleniyor. Ücretsiz izin ne zaman yatar sorusunun yanıtı ise ayın 5’idir. Ancak yoğunluk nedeni ile kimi zaman her ayın 8’ine de denk gelebiliyor. E- devlet üzerinden tüm maaş girdileri ve/veya sigorta giriş çıkışları takip edilebiliyor. E-devlet üzerinden maaşınızın ne zaman yatacağını ve ne kadar yatacağını öğrenmeniz de mümkün.

Ücretsiz izin uzatıldı mı?

Özellikle korona virüs pandemisi süresince en çok değinilen ve merak edilen konulardan biri bu oldu. İşçi çıkarmak hala yasak bu nedenle pek çok işveren ücretsiz izin desteğinden faydalanarak çalışanını mağdur etmiyor. Covid-19 salgınının ilk başladığı zamanlar kısa ödenek ve ücretsiz izin konuları gündemi fazlasıyla meşgul etti. İlk zamanlar ücretsiz izin desteğinin 3 ay verileceğine dair açıklama yapıldı. Geçtiğimiz ay itibari ile 1 ay süreyle daha uzatıldı. Şu an gündemde daha fazla uzatılması da söz konusu ancak resmi bir açıklama gelmedi. Bununla birlikte işten çıkarma yasağı halen devam ediyor. İlerleyen günlerde ücretsiz izin uzadı mı sorusunun resmi yanıtlarını alacağız.

Ücretsiz izin başvurusu nasıl yapılıyor?

Corona virüsü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bütün hayatı değiştirdi. Hayatımıza sosyal mesafe, pandemi, entübe, maske gibi kavramlar girdi. Pandeminin ne zaman biteceği belli değil; kimi uzmanlar 2021’i de içine aldığını söylerken kimi uzmanlar daha da karamsar bir tablo çizip 2022 yılını dahi telaffuz edebiliyor. Pandemi sadece sağlık anlamında değil iş anlamında da oldukça zorladı. Ücretsiz izin ya da kısa ödenek desteği olsa da işlerin ne zaman eskisi gibi olacağı büyük bir muamma olmaya devam ediyor. Ücretsiz izin maaşı kimlere veriliyor sorusunun yanıtı da merak edilen noktalardan. Ücretsiz izne çıkarılan herkes, ücretsiz izne başvurabiliyor. Bağlı olunan firma aracılığı ile de başvurular gerçekleşebiliyor. Önceden işsizlik maaşı aldıysanız, kısa ödenek desteğinden tam anlamıyla yararlanamıyorsunuz ancak ücretsiz izinde böyle bir kural bulunmuyor. Daha önce işsizlik maaşı alsanız dahi, ücretsiz izin ödeneğinden faydalanabiliyorsunuz.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.