IELTS nedir? IELTS ne işe yarar?

Kocaman bir maraton bizimki… Önce sınavlara gireriz, hedefimiz kazanmak olur. Kazanırız bu sefer daha büyük sınavlar bizi bekler, hedefimiz mezun olmak. Mezun oluruz ama sınavlar bitmez çünkü artık sırada kariyer yolculuğu vardır. Hep daha iyisi için çalışırız. Kariyerimiz boyunca bizi bekleyen birçok sınav olur kimi yazılı, kimi yaşayarak öğrenilen. O yazılı sınavlarından birini yazacağız bugün; IELTS. Öncelikle IELTS ne demek kısaca değinelim. IELTS açılımı “International English Language Testing System” demektir. İngilizcenin kullanıldığı ülkelerde çalışmak ya da eğitim alabilmek için öncelikle İngilizcemizin yeterli olduğunu ispat etmemiz gerekir ki bunun yolu da IELTS sınavıdır. IELTS sınavı uluslararası bir sınavdır. İngilizcenin kullanıldığı ülkelerde eğitim almak ya da çalışmak için bir nevi İngilizce dil tespit sınavıdır. Birçok ülke tarafından kabul edilen bir sınavdır. Aynı zamanda uluslararası geçerliliği yüksek bir sınav olma özelliğine sahiptir. IELTS sınavı nerede yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. IELTS sınavı ülkemizde British Council ve IDP Türkiye kurumları tarafından yapılır.

IELTS ne işe yarar?

İngilizce bilmenin artık bir artı değil “olması gereken” olarak karşılandığı bir dönemdeyiz. Bu öyle bir dönem ki İngilizce bilmenin yanında ek dil biliyor olmak bir avantaj. Gerek iş hayatında gerek kariyer basamaklarında İngilizcenin önemi büyük. IELTS sınavı da İngilizce dil tespiti bakımından önemli bir sınav. ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve İrlanda’nın da dahil olduğu pek çok ülkede eğitim görmek için IELTS sonucu gereklidir. Sadece eğitim görmek değil çalışabilmek için de IELTS yeterliliği beklenmektedir. Pek çok profesyonel kuruluş tarafından tanınan ve istenen bir sınavdır. Sadece yurt dışında okumak ya da eğitim almak için değil bazı meslek grupları için de bu sınav sonucu önemlidir. Örneğin pilot alımı ya da bankacılık gibi sektörlerde IELTS sınav sonucu istenebilir.

IELTS nasıl hazırlanılır?

IELTS dinleme, okuma, yazma ve konuşma gibi dil becerilerini kapsayan bir sınavdır. IELTS sınavın her bir kademesi için ayrı puan alır. Bu notların genel ortalaması da sınav sonucunu oluşturur. En sık sorulan sorulardan biri IELTS zor mu sorusu olabilir. Buradaki zorluk ölçütü kişinin dil bilgisine göre değişir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi sınav 4 kademeden oluşur; dinleme, okuma, yazma ve konuşma. Dinleme bölümünde adaylar 4 farklı ses kaydı dinler ve bu kayıtlarla ilgili cevapları yazarlar. Genellikle teknik konulardan paragraflar çıktığı için sınav öncesi bol bol dinleme yapmanız faydalı olacaktır. Okuma kısmında adaylara 3 farklı metin verilir. Soruları cevaplamaları istenir. Geniş bir yelpazeye sahiptir bu konular; günlük yaşam da olabilir, iş de… Bu süreçte bol bol makale okumanız yararınıza olacaktır. Yazma bölümünde ise 2 aşama vardır. İlk bölümde sınavda sunulan tablo ya da grafik vb. gibi şeyler hakkında katılımcılardan bir yazı hazırlamaları istenir. İkinci bölümde ise belirlenen bir başlık üzerinden kısa bir makale oluşturulması beklenir. Yazma bölümünde kelime bilgisi çok önemlidir bu nedenle sözlük karıştırmak iyi bir pratik olacaktır. Ne kadar çok kelimeye hâkim olursanız o kadar rahat yanıtlarsınız. Son olarak konuşma bölümü… Burada 10-15 dakika süren bir sınav vardır. Günlük konuşma olarak başlar daha sonra katılımcıya bir konu verilir ve bu konu üzerinde konuşması istenir.

IELTS sınavı yılda kaç kez yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. IELTS sınavı her ayın Perşembe ve Cumartesi günleri olmak üzere ayda 4 kez yapılır. Yıl içerisinde toplam 48 kez IELTS sınavı yapılır.

IELTS sınav ücreti her yıl güncellenir ve sınavı yapan kurumlar tarafından belirlenir.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.