İnsan kaynakları yöneticisine sorulacak sorular nelerdir?

Kariyer basamaklarını tırmanırken, belki de en sık yapacağımız şeylerden biri iş görüşmeleri olabilir. Şanslıysak, işe başladığımız yerde emekliliğe kadar yürüyebiliriz ancak bu her zaman gerçekleşmiyor malum. Kimi zaman maddi sebeplerden kimi zaman görüş farklılığından ya da değişen / gelişen isteklerden dolayı iş yerimizden ayrılmak zorunda kalabiliyoruz. Ayrılıklar genelde hüzünlü olur ancak şunu unutmamak gerekir ki kapanan bir kapı, başka bir yerde açılmak üzere çoktan hazırdır. Biraz sabır, biraz özgüvenle her işin üstesinden gelinebilir. Şimdi gelelim yukarıda sözünü ettiğimiz iş görüşmelerine… İş görüşmeleri genellikle heyecan barındırır; tecrübenizin çok olması ya da kariyerinizde zirvede olmanız bir şey değiştirmez ilk görüşme biraz adrenalin yüklü olabilir. Neticede birbirini tanımayan iki insanın ortak bir iş paydasında bulunması her zaman rastlanan bir şey değildir. Bu nedenle çalışan kendini ne kadar iyi ifade edebilirse, işe olan giriş bileti de o kadar hazırlanmış ve kesilmek üzere olur. Elbette burada bütün yük sadece çalışanda değil. Evet, bu bir mülakat ve karşı taraf sizin işe uygun olup olmadığınızı anlamaya çalışıyor ancak bu demek değil ki siz işe çoktan hazırsınız ve onların cevabını bekliyorsunuz. Muhakkak sizin de merak ettikleriniz olacaktır ya da belki de o çok istediğiniz firmayla yaptığınız görüşme neticesinde işin size uygun olmadığını anlayacaksınız, belli mi olur? İşte bu noktada işe alım sadece işverenin tercihi ile olmuyor, sizin de görüşlerinize göre şekilleniyor. İş görüşmelerinde her zaman soruları insan kaynaklarının ya da müdürlerin sormasına alışkın olabiliriz ancak çalışanların da mülakatta sorması gereken sorular vardır şüphesiz. İş görüşmesi sırasında işverene ya da yetkili kişiye sormanız gereken soruları birkaç maddede topladık. Bunlar genel anlamda sorular, elbette her görüşme buna imkân tanımayabilir ancak yine de fırsatını bulduğunuzda mutlaka bu soruları satır aralarınıza serpmenizde yarar olacaktır.

İnsan kaynakları yöneticisine sorulacak sorular nelerdir?

İş görüşmesinin ne kadar heyecanlı ve hatta kimi zaman gergin geçtiğini biliyoruz. Haliyle belki de bu soruları sormaya vaktiniz olmayabilir ya da sorma cesaretini kendinizde bulamayıp çekimser de olabilirsiniz. İş görüşmesinin seyri sizi biraz daha rahatlatacaktır. Peki, genel müdüre sorulacak sorular nelerdir şimdi gelin birlikte göz atalım.

  • Bu pozisyonun gelişimi hakkında bilgi alabilir miyim? Nasıl bir ihtiyaç neticesinde doğdu?

Aslında bu sorunun yanıtı, işi almanız durumunda geleceğiniz noktaya dair bir ipucu olabilir. Örneğin pozisyon kendini geliştirmeyen, yıllardır aynı düzeyde giden ve değişim / gelişim yaşamayan ve hatta içine kapalı bir görev tanımıysa terfiiniz ya da işi geliştirerek kendinizi göstermeniz güç olabilir. Çünkü iş zaten bellidir ve sizden istenen yalnızca var olan düzeni sorunsuz bir şekilde yürütmenizdir.

  • Benden önce bu pozisyonda çalışan birileri oldu mu? Var ise işten ayrılma nedenleri nedir?

Bu soru biraz kritik tabi. Eğer sizden önce işten çıkan biri şirketten kaynaklanan kötü bir ayrılık yaşadıysa bu durumda yetkili kişinin biraz çekimser kalması gerekebilir. Neticede hata tek taraflı olmaz ve iki tarafı da dinlemek gerekir. Belki yorumdan kaçınabilir. Bu durumda sorunuzun yanıtı hava da kalabilir ancak yine de sormanızda yarar var. 

  • Sizce bu pozisyonun en iyi yanı nedir?

Aslında şirket kültürünü öğrenebilmek için iyi bir soru olabilir. Örneğin ödemelerin düzgün olması, çalışanlara verilen değer, herkesin huzurlu bir şekilde çalışmasını hedef edinmek ya da benzeri gibi yaklaşımlar şirketin çalışanlara bakış açısını da gözler önüne serecektir.

  • Göreve başlamam neticesinde benden beklenen “öncelikli” tanımlar nelerdir?

İşin detaylarına dair ipuçlarına geldik. Burada bir anlamda işverenin sizden beklentisini de anlamış olacaksınız. Örneğin size bir kural silsilesi sıralayabilir; hedefler, kotalar koyabilir. Siz bunlara rağmen işi kabul ederseniz bu durumda ilk günden bir sürpriz ile karşılaşmamış olursunuz. Sizden beklenen konusunda ne kadar emin olursanız işe adaptasyonunu da o kadar kolay olacaktır.

  • Karşılaşmam olası sorunlar nelerdir?

Baştan her şeyi konuşmak lazım. Örneğin mesai saatlerinin kâğıt üzerinde belli olduğu ancak “yaşarken” durumun hiç de gözüktüğü gibi olmadığı şirketler de var. Özellikle mesainin gece gündüz devam ettiği, tatillerde ve hafta sonunda da çalışılması gereken işler olabilir. Pozisyonda sizi nelerin beklediğini sadece olumlu açıdan değil dezavantajlar bakımından da ele almakta fayda var. 

  • Şirkette uzun yıllardır çalışan kişiler var mıdır?

Aslında bir şirketin nasıl bir yer olduğunu anlayabilmek için iyi bir kıstas olabilir. Eğer çalışanların çoğu senelerini doldurmuşsa bu durumda şirketin maddi ve manevi olarak çalışanını beslediği düşünülebilir. Ancak sürekli değişen bir ekip ve yapı varsa o zaman biraz soru işaretiyle yaklaşılabilir.

  • Bu pozisyonun geleceği ile ilgili ön görüleriniz nelerdir?

Örneğin pozisyon gelişecek mi? Departman büyüyecek mi? Bu bir anlamda sizin de iş yerindeki seyrinizi etkileyecektir. Eğer departman gelişime açıksa kendinizi göstermeniz ya da terfi almanız için imkân var demektir.

  • Mülakat süreci nasıl ilerleyecek?

Örneğin belki henüz adaylarla görüşülmeye yeni başlanmıştır ya da sonlardan biri sizsinizdir. Kararın ne zaman verileceği ve mülakatın işleyiş süreci hakkında bilgi almanızda yarar var. Malum, beklemek yorucu olabilir.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.