İş başvurusu yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Özellikle korona virüs döneminde çoğu iş yerinin sıkıntıya girdiği bir gerçek. İşten eleman çıkarmak yasak olsa da yasaklar kalkınca birçok insanın iş aramak durumunda kalması muhtemel. Bu tablo bizi korkutmamalı çünkü her iş yerinde bir çalışan açığı olacaktır mutlaka ve yine mutlaka bizim için uygun bir iş çıkacaktır. İş başvurusu yapmak doğru işin ilk adımı malum. İş başvurularında gözden kaçan ya da üzerinde gerektiği kadar durulmayan bazı noktalar, işi kaçırmamıza da yol açabilir. Bunun için öncelikli olarak birkaç hususa dikkat etmekte fayda var. Nedir bunlar gelin birlikte göz atalım.

İş başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle ne istediğimizi bilerek işe başlamamız gerekir. Sırf işe ihtiyacımız var diye olur olmaz her işe başvurmak, devamında moral bozukluğundan başka bir işe yaramayacaktır. İş başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli birkaç başlık halinde sıralayalım.

  • Kendinizi tanıyın!

İstediğiniz pozisyonu tanımakla eşdeğer. Ne istediğinizden ve ne istemediğinizden iyice emin olun. İstemediğiniz bir işte çalışmak sizi yoracaktır. Pozisyon hakkında iyice bilgi edinin. Detaylarını iyice okuyun. Pozisyon hakkında yeteri kadar bilgi edinmeden yapılan başvurular, en sık yapılan hatalardan biridir. İşin gereklilikleri, pozisyonun görev ve sorumlulukları, zamanlaması, çalışma koşulları ve benzeri gibi her detayı dikkatlice inceleyin.

  • -mış gibi yapmayın!

Sırf başvurmuş olmak adına, şansınızı denemek için de olsa size uygun olmayan ilanlara başvurmayın. Özgeçmişinize uygun olmayan bir iş başvurusu sizi dibe çekmekten başka bir işe yaramayacaktır. “Belki yapabilirim” ile başlamayın işe. Bildiğiniz alandan, alıştığınız profilden çıkamamanızda yarar var. Tabi komple bir kariyer değişikliğine gitmek istemiyorsanız.

  • Deneyimlere dikkat edin!

Eğer yeni mezunsanız, daha önce bir tecrübeniz yoksa “görüşmeye bir gideyim ikna ederim” gibi bir mantığı kullanmayın. Eğer staj ya da iş deneyiminiz yoksa hele bir de yeni mezunsanız deneyim isteyen işlere başvuru yapmayın. Zaten olumlu cevap da gelmeyecektir kuvvetli ihtimal.

  • Firmayı yakından tanıyın!

Başvuru yapacağınız firmayı öncesinde iyice araştırın. Sırf işe girmiş olmak adına kötü iş deneyimi sunan firmalardan kaçının. Arama motorlarında firma adını girin ve olumlu, olumsuz eleştirileri okuyun. Firmanın referanslarını araştırın, daha önce nerelerle iş birlikteliğinde bulunduğuna bakın. İşe alınırsanız seçilen kişi olacaksınız bu doğru ancak unutmayın ki sizin de firma seçme yetkiniz var… İçinize sinmeyen firmalara iş başvurusunda bulunmayın.

  • Başvurunuzu unutmayın!

İnsan kaynaklarında en sık rastlanan sorunlardan biridir bu. Birden fazla ilana başvuru yaptığınız için sizi aradıklarında hangi pozisyona başvurduğunuzu unutmuş olabilirsiniz. Ancak bu unutkanlığı insan kaynaklarının bilmesine gerek yok! Sizi telefonla arayan kişilere “Size başvurduğumu hatırlamıyorum” ya da “Hangi pozisyona başvurmuştum?” gibi sorular yöneltmeyin. Bu daha ilk etapta olumsuz bir yansıma olabilir. Telefonu kapattıktan sonra başvurularınıza göz atarsınız ve neresi olduğunu zaten hatırlarsınız.

  • Şirket kültürüne bakın!

Bir şirketin kültürü aslında o şirketin karakteridir. Şirket kültürünü belirleyen unsurlardan biri çalışanlarla şirket arasındaki ilişkidir.  Başvuru yaptığınız pozisyon aynı zamanda kariyer yolculuğunuzu da belirler. Şirketin vizyonunu, misyonunu iyice araştırın. İlk iş görüşmesine şirket hakkında bilgi sahibi olarak gitmek sizi daha istekli gösterecektir.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.