İSG sınavı nedir? 2021 İSG sınavı ne zaman?

Özellikle korona virüs pandemisi döneminde eğitimin ne kadar hayati değer taşıdığını bir kez daha anladık. Eğitim ve teknoloji sayesinde geçirmekte olduğumuz şu ağır ve zorlu süreci en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz. Bugün, eğitimin önemini hayatın her dalında görebiliyoruz. Özellikle de konu sağlık sektörüyse. Sağlık çalışanları varlarını yoklarını serip insanları kurtarabilmek için kendi hayatlarından feragat ederek çalışmaya devam ediyorlar. Bu süreçte onlar sayesinde bir nebze de olsa nefes alabiliyoruz. Eğitim, bu kadar hayati bir önem taşıyorken şüphesiz o eğitimi alabilmek için de vermemiz gereken birkaç sınav var. Bugüne kadar pek çok sınavdan bahsettik sizlere. Bugün ise konumuz son yılların en popüler sınavlarından biri olan İSG yani İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı. Öncelikle iş güvenliği sınavı nedir kısaca değinelim.

İş sağlığı ve güvenliği sınavı nedir, kısaca…

İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı sınavı son yıllarda oldukça rağbet edilen bir sınav. Sertifika zorunluluğu nedeniyle de girilmesi zorunlu olan sınavlardan biri aynı zamanda. Yıl içerisinde iki kez yapılıyor ve yaklaşık sınav aralığı 6 ay olarak belirleniyor. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı sınavı ülkemizin dört bir yanındaki farklı merkezlerde gerçekleşiyor. İşyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personellerinin eğitim, sınav ve belgelendirilmesi işlemleri ilgili mevzuat kapsamında yürütülüyor ve belirleniyor. İş güvenliği uzmanlığı, iş yeri hekimliği ve iş yeri hemşireliği için planlanan sınav sonunda, sınava katılan adaylar uzmanlık sertifikası almaya hak kazanıyor. Daha önce çıkmış İSG sınav sorularına arama motorlarından ulaşmak mümkün. 

2021 İSG sınav başvurusu ne zaman yapılacak?

Her yıl iki defa yapılan iş sağlığı ve güvenliği sınavı, birçok iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli adayının hazırlandığı önemli bir sınav. Her yıl iki kere yapılıyor ancak Covid-19 sebebiyle 2021 yılında sınav sayısı ve tarihleri gecikme gösterebilir. 2020 İSG sınavı ise ÖSYM’nin takviminde yer alan bilgiye göre 7 Kasım’da yapılacak. Ancak ülkemizde öncelik korona virüs pandemisi olduğu için olası bir durum için ÖSYM’nin sınav takvimine düzenli olarak bakmakta yarar var. 2020 İSG sınav ücreti 250 TL olarak belirlenmiştir. 2020 İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı 7 Kasım 2020 tarihinde şu illerde gerçekleşecektir; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van. Sınav saat 10:15’te başlayacak ve toplam 75 dakika olacaktır. Adaylar 10:00’dan sonra binalara alınmayacak.

İSG sınavı hangi konulardan oluşuyor?

İSG sınavında adaylara 5 ayrı sertifika alanında çoktan seçmeli sorular soruluyor. Her bir testte 50 soru yer alıyor. Aynı tarih ve saatte 5 sertifika dalında yapılacak sınavlarda soru içerikleri farklı olabilir. Bu testlerin içinde ortak sorular da yer alabiliyor. Bunları aşağıdaki gibi tanımlayabiliriz;

  • İş yeri hekimliği testi
  • C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi
  • B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi
  • A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi
  • Son olarak da diğer sağlık personeli testi
También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.