İzin formu nedir? İzin formu nasıl doldurulur?

Yıllık izin, ücretli izin, ücretsiz izin, doğum izni, evlilik izni, iş arama izni vs. derken iş dünyamızda karşımıza kimi zaman zorunlu kimi zaman şartlar gereği olan pek çok izin çıkıyor. Bugün o izinlerden biri olan yıllık izinden ve beraberinde izin formundan bahsedeceğiz. Öncelikle yıllık izin nedir kısaca değinelim. Yıllık izin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 50. Maddesinde güvence altına alınan bir “dinlenme hakkı”dır demek mümkündür. 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalışanlar açısından oldukça önemli bir konudur. İş yerinde çalışmaya başlanıldığı andan itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere en az 1 yıl süreyle iş birlikteliği devam ettiği takdirde yıllık izin hakkına sahip olunur. Bazı iş yerlerinde işin durumuna göre esneklik gösterip ilk 6 ayda bazı izinler verilebiliyor ancak kanunen yıllık izin hakkının kazanılması için 1 yıl boyunca aynı şirkette çalışmış olmak şartı bulunuyor. Yıllık izin gün sayılarında 2 parametre çıkıyor karşımıza; öncelikli olarak çalışanın yaşı ve bir diğeri çalışma süresi. Yıllık izin nedir ve yıllık izin hesaplama nasıl yapılır sorularının yanıtlarını ele aldığımız blog içeriğimizi mutlaka okuyun. Yazının detayları için TIKLAYIN.

Yıllık izinler için yöneticiden onay aldıktan sonra bir takım prosedürler bekliyor bizi. Bu prosedürlerin başında izin formu gelir. İzin formu yalnızca yıllık izin için değil almamız gereken haftalık ya da günlük izinlerde de doldurulması istenebilir. Bu durum işverenin getirdiği kurallara bağlı olarak esneklik gösterebilir. Ancak yıllık izin söz konusu olduğunda pek çok kurumsal firmada yıllık izin için bir form doldurulması ve ilgili yetkiliye yönlendirilmesi istenir. Öncelikle izin formu nedir gelin kısaca göz atalım.

İzin formu nedir, kısaca…

İzin formu ne demek kısaca tanımlayalım. İzin formu, çalışanın yıllık izin talebinde bulunduğu zaman doldurması gereken belgeye verilen isimdir. Yıllık izin talebinde bulunmak için çalışanın bazı kriterleri yerine getirmesi gerekir. İzin formu, işverenin tutmakla yükümlü olduğu belgedir. İşe başladığı günden itibaren deneme süreleri dahil en az 1 yıl çalışmış olan çalışanlar yıllık izin talebine hak kazanmış olurlar. İzin formunu, izne çıkmadan ortalama 1 ay önceden doldurmak gerekir. Çalışanlar kendi yıllık ücretli izin sürelerini göz önünde bulundurarak izin formunu düzenlerler. Çalışan öncelikle izin formuyla yıllık ücretli izin talebinde bulunur ve ardından işverenden konuyla alakalı gereken izni alır. İşveren izin formunu onayladıktan sonra yıllık ücretli izinleri gösteren izin kayıt belgesi doldurulur. Çalışanın çalışma süresine binayen talepte bulunduğu yıllık izin süresi, izin kayıt belgesine işlenir. Onaylanan izin formunda hem yıllık izine onay veren yetkilinin hem de çalışanın imzası bulunmalıdır. İzin formunda izin talebinde bulunan personelin adı soyadı, imzası, izne ayrılacağı tarih, işe döneceği tarih, izni onaylayan yetkilinin imzası gibi pek çok bilgi yer alır. Aynı iş yerinde en az 1 yıl süreyle çalışan her personelin yıllık izin hakkı vardır. Burada önemli olan detay, yıllık izin formunun 1 ay önceden onaya sunulmasıdır. Peki, yıllık izin formu nasıl doldurulur? İş yerinde yıllık izin dilekçesi nasıl işlenir?

Yıllık izin formu nasıl doldurulur? Yıllık izin formu örneği

Korona virüs pandemisini yaşadığımız şu süreçte ücretsiz izinler, kısa çalışma ödenekleri, ücretli izinler derken pek çok belge ve evrak çıkıyor karşımıza. Yıllık izin formu da o belgelerden biri. Çalışanın 1 ay önceden doldurmak suretiyle talep ettiği yıllık izin formunda nelerin yer aldığından kısaca bahsedelim. Yıllık izin formu örneğine baktığımızda birkaç başlık görüyoruz. 2020 izin formu örneğinde yer alan başlıklar şunlardır; çalışanın TC kimlik numarası, adı, soyadı, iş yeri sicil numarası, işe giriş tarihi, çalıştığı pozisyon, talep edilen iznin başlama tarihi, iznin günü, yıllık iznin bitiş tarihi, iznini nerede geçireceği, çalışanın imzası ve bu izin formuna onay veren yetkili kişinin imzası. Yıllık izin formunun doldurulması ve onayının ardından çalışan, belirttiği tarihlerde yıllık iznini kullanabilecektir.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.