Online mülakat nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir?

Dünya değişiyor, gelişiyor. Teknolojinin yararlarını saymakla bitiremiyor, her bir anımızı teknolojinin nimetlerinden faydalanarak geçiriyoruz. Özellikle corona virüs salgını ile mücadele ettiğimiz şu günlerde teknoloji her zaman bizimle ve bu sayede belki de günler daha hızlı geçiyor. Teknolojinin hayatımıza katkılarını hemen hemen her alanda görüyoruz; tıp sektörü, sosyal hayat ve iş hayatı bunlardan yalnızca birkaçı. İş hayatında sürekli olarak teknolojiden yararlanıyoruz; yeni tool (araç)’lar ile toplantılarımızı sanal toplantı platformları üzerinden yapıyor ve böylece her bakımdan kazançlı çıkmış oluyoruz. Bu konu hakkında bir yazı paylaşmıştık sizinle, yeri gelmişken okumanızı öneriyoruz. Sanal toplantı platformları ve online toplantıya ait tüm detayları okumak için TIKLAYIN. 

Günümüzde özellikle konu yetişmesi gereken işler ise 24 saati 1 güne sığdırmakta zorlanıyoruz. Bitmeyen toplantılar, yığılan e-postalar, yapılması gereken işler derken zamanla yarışıyor. Güne uyanır uyanmaz başladığımız bu yarış, bazı teknolojilerin yardımı ile bize zaman zaman soluk aldırabiliyor ki bu noktada şanslıyız. İş yerinde zaman kaybını önlemenin yollarından biri görüşmeleri, toplantıları online yani çevirim içi olarak internet üzerinden yapmak. Bu noktada online mülakatlar da zirve yapmış durumda. Gerek coğrafi konumların uzaklığı gerek işin aciliyeti derken online iş görüşmeleri önemli bir kar sağlıyor. Bugün sizler için online mülakat nedir ve online mülakat sırasında dikkat edilmesi gerekenleri kaleme alıyoruz.

Online mülakat nedir?

Online mülakat ne demek kısaca bahsedelim. Online mülakat, uzaktan gerçekleştirirken ve iletişim teknolojisi aracılığı ile yapılan bir iş görüşmesidir. İletişim teknolojisi olarak video teknolojisi kullanılır. Video aracılığı ile mülakat soruları sorulur. Online iş görüşmesi sayesinde zamandan ve paradan kazanılmış olur. Aynı zamanda yönetim sistemindeki verilerin kalitesini arttırmak için de online mülakat tercih edilir. Online mülakat sorularında öncelik “rahatlama” evresindedir. İlk bölümde konuşmanızı ve rahatlamanızı sağlamak amacıyla sorular sorulur böylece istemsiz gerilim azaltılmaya çalışılır. Ardından sıra sizi tanımaya gelir. Buna tanışma bölümü denir. Sizi tanımaya yönelik sorular sorulur örneğin hangi okullarda okudunuz ne gibi eğitimler aldınız ve benzeri gibi. Üçüncü bölüm ise adayın niteliklerine yönelik soruların sorulduğu bölümdür. Burada dikkat edilen “aranılan niteliklere” uygun olup olmadığınızdır. Sonrasında görüşme sonlandırılır ve artık “bekleme” sürecine geçilir. 

Online mülakatta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Video mülakat genellikle Skype üzerinden yapılır. Google Hangouts da kullanılan teknolojilerdendir. Daha önce Skype üzerinden görüşme yapmadıysanız öncesinde mutlaka bir bağlantı denemesi yapın ve kameranın açılarını ayarlayın. Konuşurken kendinize değil kameraya bakın tıpkı yüz yüze mülakatta olduğu gibi. Şimdi gelelim online mülakatta dikkat edilmesi gerekenlere… Bunları birkaç madde ile özetleyelim.

Evde değil ofiste gibi davranın

Video mülakatı sırasında evde olsanız dahi ofis ortamındaymış gibi hissedin. İş görüşmesinde kıyafet tercihinizi online değil yüz yüze mülakata göre ayarlayın. Nasılsa sadece yüzünüzün ve vücudunuzun üst kısmının görünecek diye altınıza pijama gibi alakasız şeyler giymeyin. Sanki yüz yüze bir görüşmeye gidiyormuş gibi tam takım giyinin.

Notlarınıza bakmayın

Heyecandan unutma ihtimalinize karşı belki elinizin altından birkaç not bulunabilir ancak görüşme sırasında notlarınıza göz ucuyla dahi bakmayın. Unutmayın videoda bu bakışlar fark edilebilir.

Telefonunuzu sessize alın

Telefonunuz uzak bir yere koyun ve sessize almayı unutmayın. Ev ortamında olacağınız için telefonunuzu sessize almayı unutabilirsiniz ancak görüşme başlamadan önce ilk yapmanız gereken işlerden biri telefonunuzu kapatmaktır.

Ortamı ayarlayın

Ortamı mümkün olduğunca sessiz bir hale getirin. Varsa evcil hayvanınızın yapacağı olası şakaları (!) önlemek için öncelikli olarak ondan uzak bir yere oturun örneğin. Evde gürültülü çalışan aletleri kapatabilir ve kendinizi evin en sessiz köşesinde konumlayabilirsiniz.

Kendinize zaman ayırın

Görüşmenin yapılacağı saatten ortalama 10-15 dakika önce hazır olun. Son dakika görüşmeye girmeyin ve her şeyiniz önceden hazır olsun. Bağlantı kurduğunuz elektronik cihazı kontrol edin özellikle şarj durumunu. Bu arada bir önemli not ile yapalım yazımızın finalini. Normalde yüz yüze yapılan görüşmelerde çay ya da kahve ikram edilebilir. Bunda sıkıntı yok. Ancak konu online mülakat ise kesinlikle çay, kahve ve benzeri gibi şeyleri tüketmeyin. 

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.