Online toplantı nedir? Online toplantı programları nelerdir?

Home Office çalışma tarzını bir süredir benimsiyor, deneyimliyor, tadıyor ve hayatımıza adapte etmeye çalışıyoruz. Plazada çalışanlar için değişik bir süreç olduğu aşikâr. Hele ki daha önce deneyimlenmediyse. Daha önce birçoğumuzun aşina olduğu online toplantılar artık evlerden yapılıyor. Uzmanların evde kal çağrısına uyduğumuz için içinde “online” geçen cümleleri bol bol kurar olduk. Online toplantı elbette karantina sürecimize özgü gelişen bir durum değil. Özellikle yurt dışında ya da uzak mesafede bulunan müşteriler ile sık sık online toplantı yapıyorduk çoğumuz. Fakat şimdi işin içinde evden çalışma mecburiyeti olunca durum daha da ehemmiyet kazanıyor. Online toplantı nedir önce bunun tanımı ile başlayalım yazımıza.

Online toplantı ne demek, kısaca…

Online toplantının kısa tanımını yapalım. Hayatımıza çok yeni girmese de son yıllarda daha sıklaştı kullanımı. Alışık olduğumuz toplantılarla benzer olarak ilerlemesi ve “uzakları yakın etmesi” bakımından da sıkça başvurduğumuz bir yöntem. Online toplantı, çevirim için şeklinde ve tamamen insanların sanal ortamda buluşması ile yapılan toplantı çeşididir. Reel ortamdaki insanların sanal ortama taşınmasıdır da diyebiliriz. En az iki kişiden oluşan gruplarla internet üzerinden toplu görüşme sağlayabilir ve işlerinizi aksama olmadan sürdürebilirsiniz. Online toplantının amacı şu günlerde bir “zorunluluk” olsa da aslında pek çok amaca hizmet eder. Şu an toplantı yapmak için tek seçeneğimiz sanal toplantı platformları üzerinden online toplantı yapmak. Peki online toplantı neden işimize bu kadar yarar? Bu sorunun yanıtını birkaç madde ile verelim.

  • Zaman kaybını önler. Toplantı yapılacak kişilere, kurumlara, şirketlere ulaşmak için kat ettiğiniz yol süresini tamamen yok eder ve “tek tıkla” müşterilerinize, ekibinize ulaşmanızı sağlar.
  • Corona virüs nedeniyle evden çalışmak durumunda kaldığımız bu dönemde özellikle iş verenlerin en büyük korkularından biri çalışan veriminin düşmesi. İş veren tarafından home Office çalışma ortamına alışık olmayanlar için bir “rehavet kapısı” olarak görülen evden çalışmak her zaman endişe verici olmuştur. Fakat online toplantılar sayesinde ekip hızlıca toplanabilir ve böylece işler yine aynı şekilde “kontrol altında” yürür. Zaten tüm mesele de verimli olmak değil midir?

Online toplantı platformları nelerdir?

Online toplantı yapmak için pek çok sanal toplantı platformu vardır. İhtiyacınız olan internet bağlantısı ve birkaç “tık”. Bu programlara kolayca erişim sağlayabilir ve ekibiniz ile rahatlıkla iletişime geçebilirsiniz. 

  • Skype: En bilinen online görüşme programlarından biri. Sadece iş için değil uzak mesafeli olan sosyal yaşamda da en sık kullandığımız programlardan biridir. Skype ile görüntülü konuşma yapabilir ve birden fazla kişiyi görüşmeye ekleyebilirsiniz. En yaygın ve en bilinen görüntülü konuşma platformlarından biri olarak hayatımızda varlığını sürdürür.
  • Microsoft Teams: İçinde Microsoft geçen her şeyin mutlaka bize bir faydası vardır gibi bir inanç söz konusu olabilir. Microsoft Teams programı sadece bir online toplantı platformu olmakla kalmıyor program içinde kişiye pek çok olanak da sağlıyor aynı zamanda. Yapay zekâ teknolojisi sayesinde akıllı toplantılar düzenleme konusunda da çığır açıyor diyebiliriz. Biliyorsunuz yapay zekâ artık her yerde!
  • Google Hangouts: Bilindik bir uygulama ile devam edelim. Google ekibi tarafından geliştirilen Google Hangouts android telefonlara yüklü olarak gelir ancak masaüstü versiyonu da vardır. Maksimum 10 kişi ile online toplantı yapmanıza olanak sağlar. Eğer çok kalabalık bir ekibiniz yok ise ve 10 kişilik bir toplantı yapacaksanız Google Hangouts işinizi görecektir.
  • Free Conference Call: IOS ve Android üzerinden indirilebilen bir program. Conferance call mantığı ile işliyor. Sesli konferans, video konferans, ekran paylaşımı, kayıt alma gibi özellikleri barındırıyor bu nedenle tercih edilen online konferans programlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
  • Google meet: Skype for Business ve Amazon Chime gibi servislere rakip olarak geliştirilen bir program diyebiliriz. Google’ın iş dünyası için geliştirdiği yeni bir video konferans servisi. G Suite kullanıcıları için tasarlandı. Google meet online toplantı servisine meet.google.com üzerinden erişim sağlanabiliyor.
  • Zoom: Son zamanlarda adını sıkça duyar olduk. Zoom ile ekip toplantılarınızı kolayca gerçekleştirebilir ve kesinti olmaksızın bağlantı kurabilirsiniz. Yanı sıra konferans, sunum ya da ders anlatımları gibi işlemleri de rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken Zoom uygulamasını indirmek ve kayıt olmak.
También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.