Outsourcing (Dış kaynak kullanımı) nedir?

Outsourcing kavramını ilk olarak 1990’lı yıllarında başında duymaya başladık. O dönemlerde outside resourcing olarak iş hayatına dahil olan bir terimdi. 1989 yılında bir firmanın birçok iş yükünü outsource etmesiyle birlikte hayatımıza tam anlamıyla girdi. Önce outsourcing nedir kısaca bahsedelim. Outsourcing (autsorsing okunur); operasyonel ya da yönetimsel iş yükünü 3. parti bir şirketten hizmet alarak karşılamak anlamında kullanılan bir tabirdir. Oursource çözüm ortağı, iş yükünü belirlenen ve istenen ölçüde firmadan alır bu sayede işler daha hızlı ve kolay ilerler. Outsourcing kavramının Türkçe anlamı dış kaynak kullanımıdır. Dış kaynak kullanımı, kurumsal ve kültürel ana temellerin dışında kalan faaliyetlerin nizamında işlemesine olanak sağlar. Mevcut iş yükü outsource çözüm ortağında üstlenilir ve böylece alanında uzman olan kişiler tarafından sorumluluklar yerine getirilir. Dış kaynaklardan yararlanan bir firma, aynı zamanda müşteri konumundadır. Bu nedenle talep edilen ürün veya hizmetin kusursuz olması ile yükümlüdür. Dış kaynak hizmeti veren işletmeler, müşterilerin beklentilerine cevap verebilecek nitelikte olmalıdır. Ülkemizde “dış kaynak kullanımı” kelimesi her zaman olumlu çağrışımlar yapmaz. Ancak şunu unutmamak gerekir ki geçmiş yıllarda Japon ekonomisinin ayağa kalkmasında dış kaynak kullanımı önemli bir yardımcıdır. Büyümenin, marka sahibi olmanın ve gelişmenin önemli adımlarından biri de işinin uzmanı kişilerden destek almaktır. Bugün, outsource yapan firmalar özellikle tekstil, otomotiv, beyaz eşya, gıda ve mobilya alanlarında mevcuttur ancak hemen her sektörde dış kaynak kullanımı söz konusudur denebilir. Dış kaynak kullanımının, firmalara sağladığı pek çok avantaj vardır.

Dış kaynak kullanımının yararları nelerdir?

Dış kaynak kullanımı yukarıda da sözünü ettiğimiz pek çok avantajı yanında getirir. Dış kaynak kullanımının başlıca sebepleri arasında işletim giderlerini denetlemek ve bir anlamda giderleri düşürmek vardır. Outsourcing, iç kaynakları başka alanlarda kullanmaya imkân sağlar. Yeniden yapılanma sürecinin hızlanmasını destekler. Maliyeti düşürmeye yardımcı olur. Outsourcing sayesinde teknolojik ve sektörel anlamda yenilikler takip edilmiş olur bu sayede firma her zaman kendini yeniler ve değişime ayak uydurur. Proseslerde üretkenlik artar ve denetleme süreci ortadan kaldırılmış olur. Operasyonel anlamda maliyetleri düşürür özellikle yatırım ve dolayısıyla sermaye maliyetlerinin azalmasını sağlar. Yapılan çalışmalara ölçülebilirlik, esneklik ve aynı zamanda hız kazandırır. Bu sayede yapılan işin sayısal olarak değerlendirilmesi daha kolay olur. Konusunda uzman, güvenilir ve profesyonel bir ekiple çalışmak beraberinde konfor getirir bu sayede işler acele değil temkinli yürür. Dış kaynak kullanımı aynı zamanda vakitten ve emekten de tasarruf sağlar.

Dış kaynak kullanımının avantajları kadar dezavantajları da vardır elbette. Dış kaynak kullanımının başlıca dezavantajlarından biri alacağınız “risk”tir. Çünkü yanlış tedarikçi firma seçimi yapabilirsiniz bu sizin iş ve zaman kaybı yaşamanıza yol açabilir. Yanı sıra tedarikçi firmaya olan bağlılık artacağından, kontrolün kaybedilmesi söz konusu olabilir çünkü her yükümlülük tedarikçiye verilirse bir noktadan sonra işlerin kontrolü kaybedilebilir. Beklenmedik maliyetler ortaya çıkabilir. Firmanıza ait bazı bilgilerin gizliliği sağlanamayabilir. Outsourcing, bazı durumlarda çalışanlar üzerinde de olumsuz etkiler doğurabilir. Outsourcing yapmadan önce yukarıda bahsettiğimiz sorunları yaşamamak ya da var olan riskleri minimumda tutabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Dış kaynak kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Dış kaynak kullanımına geçmeden önce iç kaynakların detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi ve açık alanın tespit edilmesi gereklidir. Mevcut durumun analiz edilmesi ve ihtiyacın net olarak saptanması gerekir. Planlama ve hazırlık çalışmalarında her bir olası gider tek tek hesaplanmalıdır. Dış kaynak kullanılacak işlerin detayları kalem kalem belirtilmelidir. Dış kaynak kullanımının sınırları net olarak çizilmelidir; outsourcing’in kapsama alanı belli olmalıdır. Maliyetlerin karşılanması önemlidir bu nedenle maliyet hesabı titizlikle yapılmalıdır. Kontrat oluşturulurken her bir madde üzerinde titizlikle durulmalı ve aksama olmaması için birkaç kontrol aşamasından geçilmelidir.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.