Vlog nedir? Vlogger kime denir?

Her yeni dönem yeni mesleklere gebe desek yeridir. Hatırlarsanız daha önce sizinle yeni dünya mesleklerini paylaşmış ve ilerleyen dönemlerde hangi meslek türlerinin popüler olacağından bahsetmiştik. İlerisi meçhul, yaşamadan bilemeyiz ancak şimdi yaşıyoruz ve biliyoruz. Son dönemlerde sıkça adını duyduğumuz ve daha ziyade “Türk Youtuber’lar ne kadar para kazanıyor?” sorusu ile bir hayli meşgul (!) olduğumuz günler yaşıyoruz. Öyle ya, bir “tık” ile dünya kadar para nasıl bir anda kazanılıyor insan ister istemez merak ediyor. İşte bugün o tek tıkla dünyayı kazanan mesleklerden birini inceliyoruz; vlog, vlogger’lık. Önce vlog nedir, vlog ne demek sorularının yanıtı ile başlayalım daha sonra vlog kamerası nasıldır, vlog açılımı nasıl olur, vlog fikirleri nelerdir bu konuların derinlerine inelim.

Vlog nedir?

Vlog nedir kısaca tanımlayalım. Vlog kelimesi “Video blog” kelimelerinin kısatılmasıdır. Vlog ne demek Türkçe diye soracak olursanız şu şekilde bir tanımlama yapabiliriz; bilgilendirici videolar çekmek ve blog da yayınlamak. Yani video-blog. Günümüzde müthiş bir koşuşturmacanın içerisindeyiz. Artık ihtiyacımız olan şeyi arama motoruna yazdığımızda karşımıza uzun yazılar çıksın istemiyoruz. Aksine kısa videolarla her şeyi bir çırpıda ve bazen de uygulamalı olarak görmek istiyoruz. En popüler vlog fikirlerinden biri olan makyaj konusunu örnek verebiliriz mesela. Almak istediğimiz makyaj malzemesinin içeriğine elbette dikkat ederiz ancak bu bir görsel zevk olduğu için duruşu bir tık daha öncelikli olabilir. İşte bu noktada bu ruj şöyle güzel böyle güzel yazılarını okumak bize pek yarar sağlamayacaktır çünkü bizim ihtiyacımız olan rujun görselde nasıl durduğudur. İşte bu noktada makyaj vlogger’ları devreye giriyor ve malzeme hakkında her detayı uygulamalı olarak çektiği video ile yanıtlıyor. Böylece biz hem bilgi almış oluyoruz, hem malzemeyi görmüş oluyoruz hem de duruşu, fiyatı vs gibi bilgilere izleyerek sahip oluyoruz. Hal böyle olunca vlog gittikçe artan bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. Bazı vlogger’lar bir anlamda hobilerini kazanca dönüştürüyor ve sistem bu şekilde başarı ile ilerliyor.

Vlogger ne demek?

İşte yukarıda sözünü ettiğiniz video blog çeken kişiye de vlogger deniyor. Youtube video çekenlere youtuber, bloglarda yazı yazanlara blogger, videolu blog çekenlere vlogger deniyor. Vlogger kelimesi video-logger kelimesinin kısaltılmış halidir. Vlogger kelimesinin Türkçe anlamı video oluşturan kişi demektir. Günümüzde instagram’ın zirveye oturması ile birlikte insta-blogger kavramı da hayatımıza girdi. Instagram’da yapılan paylaşımlarla ünlenen insanlara da instablogger deniyor. Vlogger’lar ile Blogger’lar aslında aynı işi yapar. Vlogger ve blogger arasındaki fark ise şudur; blogger yazar, vlogger çeker. Blog ve vlog arasındaki fark da benzerdir; birinde her şey yazılıdır, ötekinde videolu. Günümüzde vlog’ların yayınlandığı platform genellikle Youtube’dur. Nasıl vlogger olunur sorusunun detaylarını aşağıda paylaşacağız ancak önce işin teknik bakımdan nasıl gerçekleştiğinden söz edelim. Öncelikle Youtube’a bir e-posta adresiyle üye olmanız gerekir. Ardından kanalınıza bir isim verip açıklama kısmına neyi sunduğunuzu, amacınızı ya da kendiniz yazarsınız. Youtube’a üye olmak için herhangi bir başvuru ya da ödeme yapmanıza gerek yok isteyen herkes kanal açabilir. Kanalınızı ve ürettiğiniz içerikleri beğenenler ve kanalınıza abone olanlar artık sizin takipçileriniz olur. Takipçiler aynı zamanda sizin abonelerinizdir. Aboneleriniz eğer “bildirimleri aç” derse bu durumda yayınladığınız her video kullanıcının ekranına düşecek ve yeni video paylaştığınız bilgisi otomatik olarak gidecektir. Kanalınızı açtıktan sonra hemen hemen her vlogger’ın selamlama cümlesi artık sizin de dilinize dolanacaktır; “Kanalıma hoş geldiniz…” İşte siz de artık bir vlogger’sınız; takipçiniz ne kadar artarsa tanınırlığınız o kadar artacaktır. Peki, abone sayısı nasıl artar şimdi biraz da buna değinelim.

Nasıl vlogger olunur?

Teknik anlamda her şeyi tamamladınız şimdi işi pratiğe dökme zamanı. Çok takipçili bir vlogger olmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar var. Bunlardan birkaçını aşağıda paylaşalım.

  • Vlog kamerası ilk adımdır. Ne kadar iyi kameranız olursa, çekimleriniz ne kadar net ve güzel olursa o kadar iyi olur. Tripod gibi detaylara da önem vermenizde yarar var. Video çekerken sabit bir ortama ihtiyacınız olacaktır çünkü.
  • Sürekli gündemi takip edin ve trend olan konuları yakalayın. Twitter’da TT olanlar en çok dikkat etmeniz gerekenlerden biridir.
  • 2 günde bir paylaşım yapabilirsiniz. Her gün yapmak boğabilir belki ama 2-3 gün aralıklarla yapmak iyi olabilir.
  • Diğer sosyal medya ünlüleri ile iletişim halinde olmaya çalışın. Birbirlerinin videolarına konuk olan vlogger’lar izlenme sayılarını otomatik olarak ikiye katlıyor çünkü.
  • İlk başlarda izlenme oranınız çok düşük olacaktır çünkü henüz çok yenisiniz. Bu durum sizde pes etme haline neden olabilir ancak sabır en önemli silahtır. 
  • Aynı yerlerde aynı şeyleri tekrarlamak ve aynı konunun üzerinde dolaşmak takipçileri sıkacaktır. Bir ürün tanıtıyorsanız aynı cümlelerden kaçının, uzun uzun kendi deneyimlerinizi anlatmayın ve sıkıcılığa düşmeyin.
  • Videoları çok uzun tutmayın. Örneğin 30 dakikalık bir videoyu çoğu kişi izlemeyecek ve yarıda bırakacaktır. Ancak 6-7 dakikalık videolar çekebilir ve izleyiciyi hap bilgilerle videoda tutabilirsiniz.

En ünlü Türk Vlogger’lar kimlerdir?

Ünlü Türk vlogger’lar listesi günden güne kabarıyor. Her yeni gün yeni birinin katılmasıyla kulağımızda bolca “Merhaba arkadaşlar kanalıma hoş geldiniz” nidası çalkalanıyor. Bu işe en başında başlayanlar, rekabetsiz ortamın ekmeğini yiyenler oldu aslında. Henüz hiçbir şey için geç değil ancak ilk başta bu işe başlayanların bir hayli yol aldığını söylemek mümkün. Peki, kim bu kişiler? Çoğumuzun bildiği isimlerden birkaçı şunlardır; Enes Batur, Danla Bilic, Ruhi Çenet, Uras Benlioğlu, Burak oyunda, Muratabi GF, Orkun Işıtmak, İdil Tatari gibi isimleri hem Youtuber hem vlogger olarak anılan fenomenlerden yalnızca birkaçı…

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.