Yeni iş ortamında nasıl davranmalı?

Yeni bir dönem başlıyor. Eski iş yerinizden belki çok hoş bir veda ile ayrıldınız belki de hayatınızın o kesitini yok sayacak kadar hatırlamak istemiyorsunuz. Geçmiş geçmişte kaldı, dün de dünde. Bugün yeni bir gün ve yeni bir heyecan. Yaşınız, tecrübeniz, diplomalarınız ne olursa olsun ilk iş günü her zaman bir heyecan olur; öyle ya, yepyeni bir dünyanın kapısından içeri giriyorsunuz. İlk iş gününün verdiği heyecan ellerinizi ve ayaklarınızı karıştırmasın diye öncesinde size birkaç öneride bulunmak istedik bu yazımızda. İlk izlenim her zaman önemlidir ve genelde sonradan değişme oranı da pek yüksek değildir. Kendiniz gibi olarak başladığınız her işin devamında daha sağlıklı ilerleyeceğine şüpheniz olmasın. –mış gibi yapmak bir insanın kendine vereceği en büyük zararlardan biridir hele ki iş ortamında. Şunu unutmamanız gerekiyor. Onlar sizin iş arkadaşınız. İş arkadaşından dost olabilir elbette ancak konu iş, mevkii, kariyer ve dahası “para” olunca her zaman dost bahçesinde çay içmeyebilirsiniz. Öncelikli olarak herkesle ne olursa olsun aranızda bir mesafe bırakın ve kısaca hemen açılmayın. Peki, iş ilk gününde yapılacaklar listesi nelerdir şimdi gelin birkaç madde ile ele alalım bu ilk heyecanlı günü…

İlk iş gününde ne yapmalı?

Önce şunu unutmayın ki artık geçmişe sünger çektiniz. Bir önceki iş yerinde yaşadığınız olumsuz olaylar kulağınızda küpe olarak kalsın ancak gününüze sirayet etmesin. Eğer dünü geride bırakmazsak bugünün işinden verim elde edemeyiz. Buraya kadar her şey tamam ama nasıl bir ortam bizi bekliyor, nasıl insanlarla karşılaşacağız ve dahası yöneticimiz nasıl biri acaba? İşte bu soruların yanıtları için biraz zamana ihtiyacımız var. Zaman sabah mesainin başlaması ile birlikte işliyor. Hazır mıyız yeni hayata?

  • Erken gidin!

Hatta vaktinden bile erken gidin desek yeri. İnsanlar geldikçe teker teker tanışmış olursunuz böylelikle. Hem bu bir anlamda sizin iş disiplininizin de bir göstergesi olur. Erken kalkan yol alır unutmayın.

  • Kılık kıyafete aman dikkat!

Buna zaten dikkat edeceksinizdir şüphesiz ancak bu maddeyi eklemeden bu yazıyı yazmak olmazdı. Ciddi bir kurumda işe başlıyorsanız mutlaka casual smart giyim yerine daha ciddi takım elbise tercih edin.  Eğer bir ajans ortamı ise daha rahat olabilirsiniz ancak bu işe yırtık kot ile gitmeniz anlamına da gelmiyor elbette. İş görüşmesinde bu detayları da mutlaka sorun. Cuma günlerinin Free Friday olduğu şirketlerde kot pantolon giyilmesine müsaade ediliyor örneğin. Bu gibi detayları daha ilk görüşmenizde sormayı unutmayın.

  • Girişken olun!

Etrafı gözlemlemek istiyor olabilirsiniz ki haklısınız. Ancak bu uzaktan seyretme şeklinde değil bizzat ortamın içine girerek olsa daha iyi olur. İletişime daima açık olun. Pozitif ve güler yüzlü olmak her zaman alkışı alır. Utangaç olmak için yanlış bir ortam! Mutlaka girişken, kendinden emin ve özgüvenli olun. Bknz üst satır; “ilk izlenim önemlidir.”

  • Mütevazı davranın!

“Ben” ile başlayan cümlelerden bu ilk gün uzak durmanızda yarar olabilir. Sürekli olarak kendinizden, iş deneyiminizden ve tecrübelerinizden bahsetmeniz itici olabilir. Bunun yerine daha kısa cümlelerle ve mümkünse “ben”den uzak cümlelerle kendinizi tanıtmanızda yarar var.

  • Not tutun!

İşte kilit nokta.  Ezberinizin ve algınızın ne kadar güçlü olduğunu siz biliyor olabilirsiniz ancak ilk iş gününde antipatik olmaya gerek yok. Anlatılan bir şey sizin için çocuk oyuncağı dahi olsa mutlaka not alın. Not almak işi ne kadar benimsediğinizin de bir göstergesi olacaktır.

  • Telefon ile aranıza mesafe koyun!

En azından ilk iş gününde cep telefonunuzdan ya da sosyal medyanızdan mahrum kalsanız emin olun bir şey kaybetmezsiniz. Daha ilk iş gününden bir sosyal medya bağımlısı gibi davranıp şirketin orta yerinde selfie’ler çekme gibi bir gaflete sakın düşmeyin. Biraz cool olmakta yarar var.

  • Özelinizi ortaya dökmeyin!

Cana yakın bir insan olabilirsiniz. Herkese hemen kendinizi anlatıyor da olabilirsiniz. Ancak burasının bir iş ortamı olduğunu unutmayın. Eşiniz, çocuğunuz, sevgiliniz, aileniz size özel kalsın. İlk günden aşırı samimi olmak da dikkat çekebilir. Fazla muhabbetin tez ayrılık getirebileceği de notlarınızın arasında bulunsun deriz.

  • Öğle yemeği teklifini reddetmeyin!

Öğle yemeğinde belki yakın civarda olan bir arkadaşınız ile buluşmak isteyebilirsiniz. Ancak ilk günlerde bunu yapmayın. Henüz ekip arkadaşlarınızla yeni tanışıyorsunuz ve bu öğle yemekleri kaynaşmak için şahane bir fırsat. Gelen öğle yemeği tekliflerini geri çevirmeyin ve aktivitelerde mümkün olduğunca yer alarak yeni ekibinizin yanında olun. Diğer bir deyişle, ortalardan çok ayrılmayın!

 

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.