Zoom nedir? Zoom nasıl kullanılır?

Çin’in Wuhan kentinde çıkan korona virüsün tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte “felaketler tablosu” olarak tanımlayabileceğimiz bir 2020 yılı yaşıyoruz. Başta yalnızca Çin’de olan daha sonra dünyaya yayılan ve Mart ayında ülkemizde ilk korona virüs vakasının görülmesiyle birlikte artık hayatımızın istenmeyen bir parçası olan korona virüs nedeniyle pek çok “mecburi” yenilik de yaşamımıza girmek durumunda kaldı. Önce iş yerleri home Office düzenine geçti. Normalleşme süreciyle birlikte biraz nefes alındı ve hibrit modeline geçildi. Bir kısım çalışan haftanın belirli günleri ofis, belirli günleri evde çalışarak mevcut düzeni ayakta tutmaya çalışıyor. İşler bir yandan devam ederken, sağlığımızı korumak başlıca görevimiz. Sosyal mesafe, ebtübe hasta, bulaş olma, virüs derken hayatımıza pek çok yeni kelime katıldı. Türkiye günlük korona virüs vaka tablosuna bakmadan günü sonlandırmadığımız şu günlerde, artan vaka sayısı ile ek tedbirler de kapıda. Tüm bunlara rağmen iş hayatımız da bir yandan devam ediyor, etmeli de. Üretimin durması demek çok daha büyük sorunların kapımızı çalması anlamına geliyor. Bu noktada iş yerlerinin aldığı güvenlik önlemleriyle kendimizi koruyarak işlerimize devam etmek durumundayız. İş hayatı, korona virüs pandemisi nedeniyle bir değişime girdi. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi çalışma düzenleri ve çalışma şekilleri artık belirli bir düzene oturdu. Yüz yüze yapılan görüşmeler online’a geçti. Özellikle toplantılar ve hatta dersler artık zoom adı verilen sistem üzerinden gerçekleşiyor. Gelin öncelikle zoom nedir kısaca göz atalım.

Zoom nedir, kısaca…

Zoom ne demek kısaca bahsedelim. Biz adını korona virüsten sonra daha sık duymaya başlamış olsak da aslında eskiye dayanan bir uygulama. İlk olarak 2011 yılında Cisco Systems ve WebEx ortaklığı ile kuruldu. Kurucuların arasında yer alan iş insanı Eric Yuan ile birlikte daha çok zoom’u duyar olduk. Zoom, kurulduktan 2 yıl sonra yani tarihler 2013’ü gösterdiğinde gerçek anlamda faaliyete geçti. Kısa sürede o kadar ilgi gördü ki birkaç ay sonra kullanıcı sayısı 1 milyonu buldu. Zoom nedir kısaca tanımlayalım. Akıllı telefon ya da tablet gibi mobil cihazlar, laptop ya da pc gibi masaüstü cihazlar, telefonlar ve oda sistemleri arasında videolu görüşme imkânı kuran bir sistemdir. Sadece video değil aynı zamanda sesli konferans, telefon sistemi, sohbet ve web seminerleri hizmeti de sunar. Özellikle günümüzde web seminerleri ve online toplantılar zoom üzerinden gerçekleşir. Zoom’da toplantı yapılabilir; konferans odaları mevcuttur. Mesajlaşma yapılabilir ve telefon iletişimi kurulabilir.

Zoom meetings nedir?

Zoom meetings’in Türkçe anlamı zoom toplantılarıdır. Birden fazla katılımcıyla gerçekleşebilir. Sesli ya da görüntülü görüşmelerin yanı sıra içerik paylaşımında da bulunulabilir. Kurumsa video konferansı gerçekleştirilebilir ya da eğitim verilebilir. Sunum yapmak, ders anlatmak ya da seminer vermek için zoom meeting kullanılabilir. Zoom’un meetings özelliği sayesinde toplantı sırasında katılımcılarla ekranınızı rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Yanı sıra yapılan sunumlar için de ideal bir hizmettir. Zoom’da canlı olarak sanal etkinlikler gerçekleştirmek de mümkündür. Çok kalabalık olmamak şartıyla orta seviyede bir kalabalığa sanal etkinlik yapabilirsiniz. Özellikle bazı markalar tanıtımlarını artık video webinar adı verilen bu özellik ile yapıyor. Telefonunuzla yapacağınız sohbeti de zoom phone system özelliği ile gerçekleştirebilirsiniz. Zoom aynı zamanda çoklu seçenek sunan bir telefon sistemi hizmeti de sağlar. Kurumsal ya da bireyse fark etmeksizin zoom chat özelliği sayesinde özel kanallar oluşturabilir ve ekibinizle toplantı yapabilirsiniz. Zoom chat, bildiğimiz yazışma programları gibi dosya ya da emoji gönderimine imkân sağlar.

Zoom nasıl indirilir?

Zoom kullanıcısı olabilmek için öncelikle App store ya da Google play store gibi uygulama marketlerden aplikasyonu indirmeniz gerekir. Eğer zoom’u masaüstünde kullanacaksanız bu durumda zoom’un web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Orada yapılan yönlendirmelerle zoom kullanıcı olabilirsiniz.

Zoom toplantısı nasıl yapılır?

Zoom meetings’de uygulanması gereken birkaç adım vardır. Öncelikle ses ayarlarını düzenlemeniz gerekir. Sesinizi açıp kapatabileceğiniz bir buton bulunur burada sesinizi kapatabilir ya da açabilirsiniz. Masaüstü kullanımda ekranın sol tarafında ses açma butonunu görebilirsiniz. Zoom’da video konferans başlatmak için “video konferans başlatma” butonuna tıklayıp online görüşmeyi ya da toplantıyı başlatabilirsiniz. Görüşmeye çağırmak istediğiniz kişileri “davet et” butonu ile çağırabilirsiniz. E-posta adresine davet linki atabileceğiniz gibi uygulamanın size verdiği linki kopyalayıp paylaşabilirsiniz. Toplantı ID ve şifresini toplantıya katılacak kişilere gönderebilirsiniz. Katılımcıları görmek için direkt olarak kişinin görüntüsünün üzerine tıklayabilirsiniz. Chat kısmından notlarınızı paylaşabilirsiniz. Join butonu, mevcut olan toplantıya ve derse katılmanızı sağlayan butondur. Buraya tıklayarak sınıfa / toplantıya dahil olabilirsiniz.

Zoom’un avantajları nelerdir?

Özellikle korona virüs pandemisini derinden yaşadığımız şu süreçte, zoom sayesinde işlerimizi ve toplantılarımızı kolayca, tek tık ile halledebiliyoruz. Mesafelerin önemi olmaksızın rahatlıkla her yerden bağlantı sağlayabiliyoruz. Hem mobil olarak kullanılabiliyor hem de masaüstü kullanım özelliğine sahiptir. Evde, okulda, iş yerinde dilediğimiz yerde tek bir tuş ile toplantı set etmek mümkündür. Zoom sayesinde ofise olan bağlılık da azalır. Yani fiziki olarak ofiste bulunmak artık bir gereklilik değildir. Toplantıların pratik bir şekilde yapılmasıyla birlikte, zaman yönetimi de düzenli işler. Zaman yönetimi sayesinde şirket içi verim artar… Yazımızın finalinde en çok merak edilenler sorulardan birinin yanıtı verelim; zoom ücretli mi? Zoom programlarının hem ücretli hem ücretsiz paketleri bulunur. Ücretsiz olarak kullanılan zoom’da sınırsız sayıda görüşme yapmak mümkündür ancak görüşmelere katılacak kişi sayısı 100 ile sınırlıdır. Yanı sıra ücretsiz olan zoom’da yapılan görüşmeleri kaydetme özelliği bulunmaz. Kullanım şekline ve ihtiyaca bağlı olarak zoom ücretli ya da ücretsiz olabilir özetle.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.